Kan Sulandırıcı İlaçlar İle Balık Yağlarının İlişkisi

Balık Yağı ve Faydaları

Balık yağı takviyeleri yoğun miktarda omega 3 yağ asitleri içerir. Omega 3 yağ asitleri, başta kalp sağlığı olmak üzere vücut için önemli bir çok faaliyette kullanılır.

Omega 3 yağ asitleri vücutta üretilmez. Bu nedenle besinlerle veya takviyelerle dışarıdan alınmaları zorunludur. En yüksek oranda omega 3 yağ asiti taşıyan besin balıktır.

Balık yağı takviyeleri de omega 3 ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.

Balık yağlarının insan sağlığı için birçok faydası vardır:

  • Kolesterol düşürücüdür
  • Deri yaşlanmasını yavaşlatır
  • İnflamasyon azaltıcı etkileri vardır
  • Gebelikte ve doğum sonrasında bebeklerin özellikle beyin gelişimini destekler

Balık yağlarının sağlık açısından EN ÖNEMLİ etkileri:

  • Kalp sağlığı ve kan dolaşımı üzerinedir
  • Aritmileri azaltarak ve kan basıncını düşürerek kalbin yükünü azaltır
  • Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur
  • Damar içinde plak oluşumunu azaltır ve böylece damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur

Kan Sulandırıcı İlaçlar

Kan sulandırıcı olarak bilinen ilaçlar farklı mekanizmalar kullanarak damar içerisinde plaklar oluşmasını engelleyerek etkilerini gösterirler. Balık yağı takviyeleri de damar içi plak oluşumunu azaltıcı etki gösterdiği için kan sulandırıcı ilaçlar ile birlikte kullanılmaları her zaman sorgulanmıştır.

Kan sulandırıcı olarak bilinen ilaçlar temel olarak kanın pıhtılaşmasını engeller. Pıhtılaşma olmadığında kanın yoğunluğu azalır ve damarların içerisinde daha rahat hareket etmeye başlar.

Kan sulandırıcı ilaçların pıhtılaşmayı engellemesinin diğer bir sonucu kanama zamanının uzamasıdır. Vücuda bir darbe alındığında veya deride bir kesilme olduğunda kanamanın durması kanın pıhtılaşması ile oluşur. Kan sulandırıcı ilaç kullanımında en sık görülen istenmeyen etki kanamanın geç durmasıdır.

Balık yağı İle Kan Sulandırıcı İlaçlar Beraber Kullanılır mı?

Uzun yıllardır, ameliyat öncesi ve sonrası dönemlerde balık yağı takviyeleri ile kan sulandırıcı ilaçların birlikte kullanılmaması önerilmiştir.

Balık yağları ile kan sulandırıcı ilaçlar bir arada kullanıldığında kanama zamanını uzatıcı bir etki gösterirler. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar bu etkinin kullanılan balık yağı dozuna bağlı olduğunu göstermektedir.

Balık yağı takviyeleri günlük 1 gram olarak kullanıldığında, hastanın birlikte kullandığı kan sulandırıcı bir ilaç olsa bile kanama zamanını anlamlı ölçüde uzatmaz. Ancak günlük 2-3 gram dozlara çıkıldığı zaman pıhtılaşma çok azalır. Pıhtılaşmanın azalması özellikle ameliyat öncesi ve sonrası dönemlerde istenmeyen kanamalara sebep olabilir.

Günde 3 gram balık yağı takviyesi ile birlikte kuvvetli bir kan sulandırıcı ilacın kullanılması özellikle yaşlı kişilerde beyin kanaması riskini artırmaktadır. Bu nedenle varfarin gibi kuvvetli bir pıhtılaşma önleyici ilaç ile birlikte 3 gram gibi çok yüksek doz balık yağı takviyesi kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Balık yağları taşıdıkları omega 3 yağ asitleri nedeniyle sağlık için oldukça önemlidir. Ancak yüksek doz kullanıldıklarında, eğer birlikte kullanılan bir kan sulandırıcı ilaç varsa kanama riskine karşı dikkatli olunmalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu