Haşimato Hastalığında Kullanılan Vitamin ve Mineraller

Haşimato Hastalığı

Haşimato hastalığı, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırması sonucu oluşan bir hastalıktır. Vücudun kendi savunma sisteminin kendisine saldırması sonucu oluştuğu için otoimmün bir hastalıktır.

Hastalığa sebep olan temel neden tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak genetik yatkınlık hastalığın görülme ihtimalini artırır.

Ayrıca virüs kaynaklı bir hastalık sonrası görülme ihtimali de oldukça yüksektir. Bunun sebebi, virüs ile mücadele eden bağışıklık hücrelerinin, virüs tamamen temizlendikten sonra tiroid bezini yabancı madde olarak algılayıp saldırmaya başlamasıdır.

Haşimato hastalığında, tiroid bezine saldıran bağışıklık hücreleri beze zarar verir. Bu zarar çoğu zaman geri dönüşü olmayacak kadar ciddidir. Hasar gören tiroid bezi, yeterli miktarda hormon salgılayamaz ve bunun sonucunda kişide hipotiroidi belirtileri görülür.

Hipotiroidi, tiroid bezinin yetersiz miktarda hormon salgılamasıdır. Tedavi edilmezse çok ciddi semptomlara sebep olur. Haşimato hastalığı, hipotiroidinin en yaygın sebeplerindendir.

Tiroid bezinin salgıladığı hormonlar vücutta kalp, akciğerler, sinir sistemi, mide ve bağırsaklar gibi hemen her organı ve sistemi etkiler. Bu nedenle Haşimato hastalığının birçok belirtisi olabilir ve kişiden kişiye göre değişebilir.

Haşimato Hastalığının Belirtileri

Haşimato Hastalığında en yaygın olarak görülen belirtiler;

  • Kilo alma
  • Kronik yorgunluk
  • Kabızlık
  • Soğuk havaya karşı dayanıksızlık

Bunlara ek olarak;

  • Cilt kuruluğu
  • Tırnak kırılganlığı
  • Menstrüel düzensizlik
  • Boyun ağrısı
  • Kas gücünde azalma sıklıkla görülür.

İlerleyen evrelerde görülen belirtiler;

  • Kalpte aritmi
  • Nefes darlığı
  • Depresyon
  • Anksiyete
  • İnsomnia

Haşimato hastalığının teşhis edilmesi zordur. Hastalıktan kaynaklı belirtiler genellikle farklı hastalık ve durumlarla karıştırılır. Bahar yorgunluğu, demir eksikliği, stres ve psikolojik sorunlar ilk akla gelen sebeplerdir. Kesin teşhis koyulabilmesi birçok hasta için haftalar hatta aylar sürebilir.

Haşimato Hastalığı teşhisi kesin olarak koyulduktan sonra hormon replasman tedavisi uygulanmaya başlanır. Bu tedavinin temel amacı vücutta eksik olan hormonu dışarıdan vermektir. Haşimato hastalığı tiroid bezine genellikle kalıcı bir hasar verdiği için hormon replasman tedavisi ömür boyu sürer.

Hormon replasman tedavisinde kullanılan temel ilaç Levotiroksin’dir. Levotiroksin, sentetik olarak üretilen ve vücuttaki tiroid hormonunun yapısal olarak aynısı olan bir ilaçtır.

Doğal kaynaklı tiroid ilaçları da vardır. Bu doğal ilaçlar, domuzların tiroid bezinin kurutulup toz haline getirilmesi ile hazırlanır.

Haşimato hastalığının tedavisinde, çoğu hastada hormon ilaçları tek başına semptomların azaltılmasında yeterli olmaz. Hastaların yaşam ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri ve düzenli takviyeler kullanmaları gerekir. Buradaki amaç vücuttaki inflamasyonu azaltmaktır. İnflamasyon yüksekliği Haşimato hastalığının şiddetini ve belirtilerin yoğunluğunu artırır.

Haşimato hastalığı gibi otoimmün hastalıklara sahip kişiler için geliştirilmiş özel diyetler vardır. Ayrıca stresten uzak durmak, düzenli uyku ve hareket genel olarak vücuttaki inflamasyonu azaltır.

Kullanılan Takviyeler

Selenyum

Haşimato Hastalığında, kandaki özel tiroid antikorları yükselir. Günlük 200 mcg selenyum takviyesi bu antikorları azaltıcı etki gösterir. Kandaki antikorların azalması tiroid bezindeki hasarın ilerlemesini durdurur. Ayrıca selenyum, vücutta E vitaminini destekleyerek, antioksidan etkinin artmasına ve inflamasyonun azalmasına da yardımcı olur.

Çinko

Düzenli olarak 30 mg çinko takviyesi almak, tiroid bezinin daha etkin çalışmasına yardımcı olur. Daha etkili çalışan tiroid bezi daha fazla hormon salgılayabilir. Böylece hipotiroididen kaynaklı yorgunluk, kilo alma gibi belirtilerde iyileşme sağlanabilir.

Balık Yağı

Yüksek doz (günlük 1 gr) balık yağı tüketimi tiroid bezinin çalışmasını artırıcı etki gösterir. Balık yağları genel olarak inflamasyon azaltıcı etki gösterdiği için Haşimato hastaları için oldukça faydalıdır.

Magnezyum

Magnezyum takviyeleri tiroid antikorlarını azaltıcı etki gösterir. Ayrıca kaslara, sinir sistemine ve bağırsaklara etki ederek Haşimato hastalığından kaynaklı semptomların iyileştirilmesine katkı sağlar. Kandaki magnezyum düşüklüğünün Haşimato hastalığına zemin hazırladığı da düşünülmektedir. Ancak bu konu ile ilgili daha fazla çalışma yapılmalıdır.

D Vitamini ve Demir

Haşimato hastalarında genellikle demir ve D vitamini eksikliği görülür. Tiroid hormonlarının ve metabolizma hızının azalmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu nedenle düzenli olarak D3K2 ve demir takviyeleri almak birçok semptomu azaltır ve hastaların yaşam kalitesini yükseltir.

Ancak demir takviyesi kullanmadan önce gerekli kan testleri yaptırılmalıdır.

B12 Vitamini

Haşimato hastalığına sahip kişilerde sıklıkla görülen diğer bir eksiklik B12 vitaminidir. Tedavi edilmezse uzun vadede erken bunama ve beyin fonksiyonlarında gerileme gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu nedenle düzenli olarak B12 vitamin takviyesi almak faydalı olur.

B12 vitamini tek başına değil, diğer B vitaminleri ile beraber, kompleks olarak alınırsa emilimleri ve etkileri daha yüksek olur.

Kurkumin

Vücuttaki inflamasyonu azaltmak Haşimato hastalığında oldukça önemlidir. Bu nedenle kuvvetli antioksidanlar kullanarak hastalık belirtilerini azaltılabilir. Özellikle zerdeçalda bulunan kurkumin hem antioksidan etki gösterir hem de tiroid bezini korur. Haşimato hastaları için yararlı olan maddelerden biridir.

Haşimato Hastalığı ve İyot

Haşimato hastalığında iyot kullanımı oldukça tehlikelidir. Eğer gerekli testler yapılarak iyot eksikliği kesin olarak belirlenirse iyot kullanılır. Ancak herhangi bir eksiklik yokken iyot takviyesi kullanmak Haşimato hastalığını çok daha kötü hale getirebilir. Ayrıca ciddi yan etkilere de sebep olabilir.

Özellikle Lugol Çözeltisi gibi içerisinde element haldeki iyotu taşıyan takviyeler Haşimato hastaları için oldukça tehlikelidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu