Sperm Morfolojisi Bozukluğu ve Gıda Takviyeleri

Sperm Morfolojisi Bozukluğu Nedir?

Sperm morfolojisi, spermlerin şeklinin incelenmesidir. Sağlıklı bir spermin baş, boyun ve kuyruk olmak üzere üç kısmı vardır. Bu üç kısımdan herhangi bir tanesinde görülecek bozukluk sperm morfolojisi bozukluğu olarak ifade edilir.

Sperm morfolojisi incelendiğinde her yaştan erkekte morfolojik (yapısal) olarak bozuk spermler ile sağlıklı spermler bir arada gözlenir. Üreme sağlığı açısından önemli olan sağlıklı spermler ile bozuk olanların oranıdır.

Dünya Sağlık Örgütü ve Kruger kriterleri olarak bilinen iki farklı değerlendirmeye göre belirli bir yüzdenin üzerinde sağlıklı sperm bulunması normal olarak kabul edilir. Sağlıklı sperm yüzdesi düştükçe düşük morfoloji veya çok düşük morfoloji olarak isimlendirilen durumlar gözlenir.

Morfolojisi (yapısı) düşük veya çok düşük olan erkekler kısır birey olarak kabul edilmezler. Düşük morfoloji ile çocuk sahibi olmak mümkündür. Sağlıklı sperm yüzdesinin düşmesi, çocuk sahibi olma ihtimali azaltır ancak asla ihtimali yok etmez.

Erkeklerde yaş ilerledikçe spermlerde morfolojik sorunlar görülmesi normaldir. Özellikle stresli bir yaşam, beslenmeye dikkat edilmemesi, alkol ve sigara tüketimi, çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri sperm morfolojisini olumsuz yönde etkiler.

Spermlerin en sağlıklı oldukları dönem yirmili yaşlardır. Ancak otuz, kırk ve daha ileri yaşlarda da sağlıklı spermlere sahip olmak mümkündür.

Erkekler sürekli olarak sperm üretirler. Bu nedenle, yaşam tarzı değişikliği ve çeşitli takviye ürünlerin kullanımı, sağlıklı spermlerin üretilip, bozuk yapılı spermlerin yerini almasını sağlar.

Sperm morfolojisini geliştirmek için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek başlangıç noktasıdır. Beden kitle indeksinin normal aralıkta olması sperm morfolojisini ve sayısını artırır.

Aşırıya kaçmadan düzenli egzersiz yapmak ve hareketsiz hayattan mümkün olduğunca uzak durmak da sperm morfolojisini destekler. Bunlara ek olarak sigara ve alkolden uzak durmak gerek.

Sperm Morfolojisini Geliştiren Gıda Takviyeleri

Yaşam tarzı değişikliği dışında, çeşitli takviyeler de sperm morfolojisini geliştirmektedir. Vitamin C, D, E, folik asit, koenzim Q10, çinko, selenyum ve L-karnitin daha sağlıklı spermler oluşmasına yardımcı olurlar.

Folik Asit

Folik asit, DNA üretiminde görevli bir vitamindir (maddedir). Bu nedenle sağlıklı spermler için gereklidir. Spermin taşıdığı DNA zincirinin kusurlu olması spermin sağlıksız, işlevsiz olmasına sebep olabilir.

Çinko ve Selenyum

Vücut için önemli olan iki mineral çinko ve selenyum, aynı zamanda üreme sağlığı için de oldukça önemlidir. Her ikisi de sperm üretimi mekanizmalarında yer alırlar. Bu minerallerin eksikliğinde sperm üretiminde aksaklıklar oluşur. Bunun sonucunda morfolojisi bozuk sperm sayısı artar.

C, D ve E Vitaminleri

C, D ve E vitaminlerinin eksikliği vücutta antioksidan eksilmesine neden olur. Bunun sonucunda stresten kaynaklı toksik ürünler tüm vücut gibi spermlere de zarar verir. Böylece spermlerin kalitesi düşmeye ve sağlıklı sperm yüzdesi azalmaya başlar.

L-karnitin

L-karnitin isimli amino asit takviyesi, son yıllarda özellikle sperm morfolojisinin artırılması konusunda ön plana çıkmaya başlamıştır. 3-6 ay arası L-karnitin kullanan erkeklerde, spermin baş, boyun ve kuyruk olmak üzere tüm bölgelerinde görülen bozulmaların azaldığı tespit edildi.

4 ay boyunca günde 1500 mg L-karnitin kullanılması sperm morfolojisini oldukça geliştirir. L-karnitin yanında Arjinin gibi diğer amino asitler de morfoloji üzerine olumlu etki ederler. Ancak en etkili olarak kabul edilen L-karnitindir.


Sperm morfolojisi yaş, yaşam tarzı, stres ve çeşitli vitamin-minerallerin eksikliği ile bozulabilir. Yaş konusunda yapılabilecek bir şey olmamasına rağmen diğer etmenlerin değişikliği sperm morfolojisini genç yaşlardaki sağlığına yeniden ulaştırabilir.

Unutulmaması gereken nokta, tüm bu faktörlerin bir bütün olarak hareket ettiğidir. Tek bir takviyenin kullanılması, diğer noktalarda hiçbir değişiklik yapılmazsa sadece sınırlı bir katkı sağlar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu