Kuersetin: Kullanım Alanı, Biyoyararlanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Konu Başlıkları
Kuersetin Nedir?
Kuersetin, flavonoidler olarak bilinen bitkisel bileşiklerin bir alt grubu olan flavonol grubuna dahildir. Bitkiler aleminde en yaygın olarak bulunan flavonoidlerden biridir.
Diğer flavonoidler gibi insan vücudunda sentezlenmez. Besinler veya takviyelerle dışarıdan alınması gerekir.
Kaynakları
Bitkisel Kaynaklar
Bilinen birçok meyve ve sebzede kuersetin bulunur.
En fazla bulunduğu besinler;
- Kırmızı soğan
- Üzüm
- Elma
- Portakal
- Mandalina
- Brokoli
- Domates
- Lahana
- Karabuğday
- Siyah çay
Bu besin kaynaklarından en çok kuersetin içeren kırmızı soğandır.
Domatesler ile yapılan bir çalışmada organik olmayan yöntemlerle yetiştirilen domateslerin, olması gerekenden 5 kat daha az kuersetin taşıdığı görülmüştür. Buna göre, organik olarak yetiştirilen ürünlerde bulunan kuersetin miktarı çok daha fazladır.
Takviyeler
Kuersetin içeren bitkisel kökenli takviyeler;
- Ginkgo Biloba
- Sarı kantaron
Etkileri
Antioksidan, Antiviral, Antibakteriyel
Kuersetin, insan vücudunda antioksidan, antibakteriyel ve antiviral özellik gösterir. Özellikle antioksidan etkisi neredeyse C vitamini kadar güçlüdür.
Bu kuvvetli antioksidan etkisiyle vücudu stres kaynaklı hastalıklardan korur. Sinir sistemini etkileyen stres kaynaklı toksik maddelere karşı savaşır.
Özellikle mide-bağırsakta, idrar yolunda, solunum sisteminde ve deride hastalıklara sebep olan bakteri ve virüslerin çoğalmasını durdurur. Böylece, bulaşan virüs veya bakterinin hastalığa sebep olmasını engeller.
Sinir Sistemi
Sinir sistemi koruyucu özelliğinden dolayı Alzheimer benzeri merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklardan korunmak için kullanılabilir.
İnflamasyon Azaltıcı
Yara ve darbe kaynaklı oluşan inflamasyonları azaltır. Bu özelliğinden dolayı romatoid artrit hastalarında kuersetin kullanılabilir. Ancak romatoid artrit hastaları ile yapılan çalışmalarda gösterdiği inflamasyon azaltıcı etki çok azdır.
Spor yapanlarda görülen darbe kaynaklı inflamasyonu çok daha etkili azaltır.
Kalp ve Damar
Kuersetin, diğer birçok flavonoid gibi kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Bu etkisini hem antioksidan aktivite ile hem de kolesterolü düşürerek gösterir.
Amerika’da obezite hastaları ile yapılan çalışmalarda, günde 150 mg kuersetin kullanan hastaların toplam kolesterolünün azaldığı görülmüştür.
Kanser
Besinler ile düzenli olarak kuersetin tüketen kişilerde kanser riski azalmaktadır. Yapılan çalışmalarda, düzenli kuersetin tüketiminin prostat kanserini azalttığı görülmüştür.
Takviye Olarak Kullanıldığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Takviyeler ile kuersetin alırken dikkat edilmesi gereken iki konu vardır;
- Tek başına takviye olarak kullanılacaksa günlük 500 mg yeterli olur. Günde 1000 mg gibi yüksek dozlarda kullanılırsa bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi istenmeyen etkiler görülebilir.
- Kuersetin tek başına kullanıldığında biyoyararlanımı oldukça düşüktür. Besin veya takviyelerle alınan kuersetinin büyük kısmı sindirim sisteminde parçalanır ve kullanılmadan vücuttan atılır.
Takviyeler için Biyoyararlanım
Kuersetinin vücuda olan yararını artırmak için mide asidinden korunmasını ve bağırsaklardan daha fazla emilmesini sağlamak gerekir.
Bu amaçla, kuersetin takviyeleri yardımcı taşıyıcılar kullanılarak hazırlanır. En sık kullanılan taşıyıcılar lipozomlardır. Lipozomal olarak hazırlanan kuersetin takviyelerinin biyoyararlanımı oldukça fazladır.
Lipozomal kuersetin hazırlanması dışında, kuersetin ile C vitamini ve resveratrol gibi diğer desteklerin birleştirilmesi de kuersetin emilimini artırır.
Besinler İçin Biyoyararlanım
Kuersetin, besinlerle alındığı zaman büyük bir kısmı kullanılmadan vücuttan atılır.
Bunu önlemek için yapılması gereken, sebze ağırlıklı bir öğünde yeterince yağ ve karbonhidrat bulundurmaktır. Çünkü, özellikle bitkisel yağlar ve karbonhidratlar ile birlikte tüketilen sebzelerin içindeki kuersetin çok daha fazla emilir. Böylece vücuda olan faydası çok daha fazla olur.